eOverdracht
Bij het overdragen van een patiënt of cliënt naar een andere zorgverlener, verhuizen gegevens over die patiënt of cliënt mee. Denk aan administratieve gegevens, medische informatie, het zorgplan en informatie over de achtergrond en de gezondheidstoestand van de patiënt of cliënt. Vaak moet een verpleegkundige deze gegevens bij een overdracht opnieuw vastleggen.
Belang en doel
Het doel van eOverdracht is om de verpleegkundige overdracht (tussen organisaties voor langdurige zorg onderling en met instellingen voor medisch-specialistische zorg) gestandaardiseerd en elektronisch te laten verlopen.
Op deze manier sluiten elektronische zorgdossiers op elkaar aan en gebruiken verpleegkundigen dezelfde termen, waardoor gegevens herbruikbaar zijn. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
eOverdracht leidt tot een kleiner risico op fouten in de overdracht, minder administratieve lasten voor zorgmedewerkers en een betere continuïteit en kwaliteit van zorg.
Samenhang met andere initiatieven
Op de website samenwerkenaaneoverdracht.nl staan tools voor onder meer zorgprofessionals, projectleiders, ICT-professionals en bestuurders om eOverdracht te implementeren. Deze site is een samenwerking tussen V&VN, Zorgthuisnl, ActiZ en VGN en is bedoeld voor iedereen die werkt aan eOverdracht of ermee aan de slag wil.
De implementatie
Om de gegevensuitwisseling te verplichten onder de Wegiz, is nodig dat zorgaanbieders en hun ICT-leveranciers weten over welke gegevens het gaat en hoe de uitwisseling zal plaatsvinden. Nictiz heeft dit uitgewerkt in de informatiestandaard eOverdracht. Die slaat een brug tussen het zorgproces en de ICT, en zorgt voor eenheid van taal en techniek.
De laatste versie van de informatiestandaard eOverdracht staat hier op de site van Nictiz. Je vindt er ook tips over de implementatie.
In september 2023 is het implementatieprogramma eOverdracht van start gegaan. De eerste mijlpaal in dit programma is een werkende minimale eOverdracht (MeO). Bij elf samenwerkingsverbanden van zorgorganisaties en hun leveranciers wordt een minimale werkbare opzet gerealiseerd tussen organisaties voor langdurige zorg onderling en met organisaties voor medisch-specialistische zorg.
Er zijn al twee samenwerkingsverbanden gecontroleerd live gegaan in september 2024. Verder werken betrokken partijen, onder wie zorgorganisaties, ICT-leveranciers en het ministerie van VWS, aan een plan voor opschaling en uitbreiding van eOverdracht voor de komende jaren. Hierin wordt ook uitgewerkt hoe VWS het zorgveld ondersteunt én stimuleert in de voorbereiding op de komst van de AMvB eOverdracht. Zo kunnen zorgaanbieders nu al een zelfscan eOverdracht doen, om te kijken waar zij staan als organisatie en welke stappen zij kunnen zetten in aanloop naar de wettelijke verplichting van de eOverdracht. Zij kunnen het Programmabureau eOverdracht ook vragen om ondersteuning bij de implementatie.