Basisgegevensset Zorg (BgZ)

In de Basisgegevensset Zorg (BgZ) staat de minimale set aan patiëntgegevens die door alle zorgverleners worden gebruikt. Deze uitwisseling vindt plaats tussen instellingen waar medisch-specialistische zorg wordt verleend (msz-instellingen). Het gaat dan bijvoorbeeld over NAW–gegevens, allergie-informatie en laboratoriumuitslagen van de patiënt. De BgZ wordt gestructureerd vastgelegd in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Belang en doel

Het doel van het elektronisch uitwisselen van de BgZ tussen msz-instellingen is dat zorgverleners beschikken over juiste, actuele en gestandaardiseerde gegevens over de cliënt.

Om dit doel te bereiken sturen zorgaanbieders de BgZ mee bij iedere verwijzing naar een andere zorgaanbieder. Op termijn is de BgZ ook op te vragen en in te zien bij de zorgaanbieder waar iemand onder behandeling is of is geweest.

De BgZ komt beschikbaar in de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), wanneer een cliënt om deze gegevens vraagt.

De BgZ staat niet op zichzelf. De set is de basis waarop andere uitwisselingen kunnen voortbouwen, zoals eOverdracht en Acute Zorg.

De kwaliteitsstandaard, norm en informatiestandaard BgZ

Om de gegevensuitwisseling te verplichten onder de Wegiz is nodig dat zorgverleners weten over welke gegevens het gaat en hoe de uitwisseling zal plaatsvinden. Welke gegevens zorgverleners uitwisselen staat bijvoorbeeld in de kwaliteitsstandaard. De kwaliteitsstandaard BgZ is in november 2024 opgenomen in het register van het Zorginstituut.

De BgZ is de eerste gegevensuitwisseling die verplicht elektronisch én gestandaardiseerd moet gaan verlopen. Hiervoor is de NEN-norm 7540 ontwikkeldDaarnaast is er al een BgZ-informatiestandaard.

Mijlpalen