Wat je nu kunt doen

voor een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel

Verbeter je datakwaliteit. Zorg voor bewustwording. Zoek de samenwerking op. Zorgaanbieders en hun ICT-leveranciers kunnen al van alles doen om toe te werken naar een integraal georganiseerd gezondheidsinformatiestelsel. En dat stelsel moet er komen, willen we de uitdagingen in de zorg het hoofd kunnen bieden. Begin daarom nu met wat al kan.

Samen met het zorgveld werkt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel op de fundamenten databeschikbaarheid, vertrouwen en regie. Om daar te komen, zijn verschillende dingen nodig. Een landelijk dekkend netwerk van infrastructuren bijvoorbeeld. Vertrouwensafspraken over gegevensbescherming en privacy. En voorzieningen, standaarden en afspraken om de juiste gezondheidsgegevens op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Op al deze punten zijn en worden door VWS en het zorgveld al belangrijke stappen gezet. Daarbij geeft de Nationale Visie en Strategie richting en zorgt VWS voor regie.

Begin met implementatie en wacht niet af

Toch zijn er ook zorgaanbieders en ICT-leveranciers die nog niet met voorbereidingen zijn begonnen. Bijvoorbeeld omdat ze de snelle ontwikkelingen op het gebied van ICT en data en wetgeving hierover willen afwachten. VWS roept ook deze zorgaanbieders en leveranciers op om al aan de slag te gaan. Want wachten tot alles duidelijk is betekent stilstand, met het risico dat we de boot missen en het zorgstelsel vastloopt.

Ga daarom aan de slag met wat al kan, dat is een heleboel.

  • We hebben inmiddels een aantal belangrijke mijlpalen gehaald op vier geprioriteerde gegevensuitwisselingen van de Meerjarenagenda Wegiz. Kijk hier waarmee je nu al aan de slag kan.
  • Zorg dat het terminologiestelsel SNOMED is geïmplementeerd. Maak sectorale afspraken over de te gebruiken codesets en raadpleeg de benodigde standaarden. Koepel- en brancheorganisaties kunnen hierbij ondersteunen.
  • Implementeer de persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) in het zorgproces. Hiermee ben je ook goed voorbereid op Mijn Gezondheidsoverzicht (MGO). Kijk hier waarmee je nu al aan de slag kan.

Maak werk van datakwaliteit

Data van slechte kwaliteit zijn onbruikbaar. Voor het primaire zorgproces, en voor andere doeleinden zoals onderzoek, beleid en innovatie. Reduceer fouten in de data door data op te schonen en dubbelingen te verwijderen. Mogelijke acties zijn:

  • Betrek zorgpersoneel (eindgebruikers) bij verandertrajecten. Dit bevordert de betrokkenheid en acceptatie van nieuwe systemen en processen.
  • Zorg dat data op de juiste manier zijn en worden vastgelegd. Maak hiervoor gebruik van de tools van registratie aan de bron op Amigo!
  • Zorg dat de informatiebeveiliging op orde is en voldoet aan de NEN-normen 7510, 7512, en 7513
  • Schoon data op en verwijder dubbelingen.

Eenheid van taal en techniek

  • Zorg dat SNOMED is geïmplementeerd. Maak sectorale afspraken over de te gebruiken code-sets en raadpleeg de benodigde standaarden. Koepel- en brancheorganisaties kunnen hierbij ondersteunen.
  • Gebruik LOINC voor het vastleggen van gegevens met betrekking tot laboratoriumaanvragen, -uitslagen en klinische begrippen.
  • Wil je snel aan de slag? Doe dan mee aan het ZIB-transitieprogramma en de living labs: ZIB-transitie - Nictiz.
  • Lees de Kamerbrief met een samenvattende en verduidelijkte weergave over eenheid van taal voor het veld.
  • Zorg ook dat FHIR is geïmplementeerd. Lees deze memo voor meer informatie over het zib/FHIR-besluit.
  • Maak jezelf bekend met de Nationale Bibliotheek voor standaarden in de Zorg-ICT. Deze bibliotheek is in ontwikkeling en vraagt om jouw feedback via nationalebibliotheek@nictiz.nl.

Wat kunnen zorgaanbieders nog meer zelf doen?

  • Zorg dat je op de hoogte bent van de plannen van jouw koepelorganisatie. Koepelorganisaties maken plannen over het tijdspad, de inhoud en technische vraagstukken rondom eenheid van taal, zoals de te gebruiken codes.
  • Zorgaanbieders kunnen, vooruitlopend op of op basis van deze plannen, de gebruikerskant inventariseren.

Wat kunnen koepelorganisaties doen?

Zorg voor bewustwording

De beweging naar gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid gaat over veel meer dan alleen techniek; het is een omvangrijk verandertraject. Belangrijke acties die je kunt ondernemen zijn:

  • Bepaal de impact van gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid op je organisatiebeleid.
  • Bepaal de gevolgen voor de zorgprocessen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
    o    Wat is de invloed op het proces wanneer toestemmingen via Mitz worden vastgelegd?
    o    Wat is de impact op de medewerkers?
    o    Welke functionele vraagstukken moeten nog worden opgelost?
  • Analyseer de impact op de gegevens die worden vastgelegd.

Je kunt hierbij ondersteuning krijgen van Nictiz of je eigen koepelorganisatie.

Zoek de (regionale) samenwerking op

Goede afspraken met zorgpartners waarmee data worden uitgewisseld zijn essentieel. Zorg ervoor dat deze afspraken op alle niveaus van het interoperabiliteitsmodel worden gemaakt. Voor de benodigde afspraken en ondersteunende tools kun je terecht op www.twiin.nl. Vragen kun je stellen via info@twiin.nl.

 
Formuleer samen de vraag richting ICT-leveranciers

Alle zorgaanbieders staan voor dezelfde algemene ICT-uitdagingen en vraagstukken, waarbij ICT-leveranciers een cruciale rol spelen. Het advies is om de vraagstelling richting ICT-leveranciers gezamenlijk te organiseren. Formuleer een gezamenlijke ontwikkelvraag en stem deze af. Dit bespaart tijd én geld.

Meer weten?

Heb je hierover een vraag? Stuur dan een mail naar di-communicatie@minvws.nl.