Donderdag 30 januari

Onderstaand vind je het VWS-programma op de ICT&health World conference op donderdag 30 januari. Het volledige programma en de aanmeldlink vind je op de pagina van  ICT&health World Conference 2025.

09.30 – 10.00 |  Keynote De digitale transformatie van de zorg vanuit internationaal perspectief

Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal bij VWS

"Of je nu zoals Nederland al ver bent in de digitale transformatie van de zorg of nog moet beginnen, elk perspectief is waardevol." Abigail Norville, plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voorzitter van de Global Digital Health Partnership, gaat in op internationale en Europese ontwikkelingen rondom gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid in de zorg. Ze vertelt bijvoorbeeld over de belangrijke rol van Nederland bij de onderhandelingen over de European Health Data Space.

11.30 – 12.10 | Het NCPeH-NL, de verbinding met Europa binnen de zorg

Ilse van ‘t Hof, adviseur CIBG

Het NCPeH-NL (National Contactpoint for eHealth) is een innovatief platform dat zich richt op het veilig en efficiënt uitwisselen van gezondheidsgegevens. Tijdens deze inspirerende sessie leggen we uit hoe het NCPeH-NL werkt en hoe we voorlopen op de Europese Gezondheidsdatastroom (EHDS). Leer hoe een patiëntsamenvatting binnen Europa kan worden gedeeld en ontdek de voordelen voor zowel patiënten als zorgverleners. Daarnaast geven we een exclusief kijkje in de toekomstige uitbreidingen die op komst zijn. Mis deze kans niet om te ontdekken hoe het NCPeH-NL bijdraagt aan een betere, meer verbonden gezondheidszorg!

11.30 – 12.10 | Wegiz: Hoe Nederland toewerkt naar nationale gegevensuitwisseling

Wendy Hugoosgift, Coördinerend beleidsmedewerker Wegiz, ministerie van VWS
Kejan Beemer, Senior beleidsmedewerker Wegiz, ministerie van VWS

De Wegiz legt de wettelijke basis voor het realiseren van gegevensuitwisseling in de zorg. Hoewel er al veel vooruitgang wordt geboekt in het veld, vraagt dit om een ingrijpende transitie. Hoe verloopt de implementatie van de Wegiz? Hoe zorgen we ervoor dat de basis goed op orde komt? En wat betekent de EHDS (European Health Data Space) voor de nationale gegevensuitwisseling? In deze sessie gaan we dieper in op deze cruciale vragen en bespreken we de laatste ontwikkelingen en uitdagingen rondom de wetgeving en de toekomst van gegevensuitwisseling in de zorg.

12.25 – 13.05 | Mijn Gezondheidsoverzicht en de PGO’s

Laurens Rijpstra, Senior Beleidsmedewerker PGO, VWS
Bart Brandenburg, Programmamanager Mijn Gezondheidsoverzicht, VWS

Onder de Nationale visie en strategie (NVS) werken we, samen met het zorgveld, het komende anderhalf jaar aan de implementatie van de Wegiz, Generieke Functies, LDN, PGO en eenheid van taal/publiek houderschap. In deze sessie staan Mijn Gezondheidsoverzicht en de PGO’s centraal.
De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en Mijn Gezondheidsoverzicht zijn twee middelen die VWS inzet om iedere inwoner van Nederland de beschikking te geven over een zo compleet mogelijke set van persoonlijke gezondheidsgegevens. Hoe neemt de overheid regie op databeschikbaarheid voor zorg, preventie en welzijn en wat vragen Europese verordeningen als de EHDS van ons? Daarover gaan we graag met jou in gesprek!

13.45 – 14.25 | Eenheid van taal en techniek in de zorg; welke stappen kan jij zetten?

Magdalena de Bruin, Programmamanager Publiek Houderschap Informatiestandaarden, VWS
Sylvia van Laar, Beleidsadviseur Eenheid van taal & Standaardisatie, VWS

Onder de Nationale visie en strategie (NVS) werken we, samen met het zorgveld, het komende anderhalf jaar aan de implementatie van de Wegiz, Generieke Functies, LDN, PGO en eenheid van taal/publiek houderschap. In deze sessie staat eenheid van taal en techniek centraal.

Door eenheid van taal en techniek leg je zorginformatie gestructureerd en eenduidig vast. Dat is in het belang van de patiënt en zorgverlener. Wil jij weten hoe we in Nederland ervoor staan met het gebruik van de standaarden hiervoor? Wat VWS als tijdelijk stelselhouder en Nictiz als tijdelijk stelselbeheerder doen? En hoe de verschillende partijen in het zorgveld kunnen bijdragen aan versnelling van standaardisatie in de zorg? Neem dan deel aan deze kennissessie en laat je bijpraten.

14.55 - 15.35 | Gaaf! Meer inzicht en regie: jouw Persoonlijke Gezondheidsomgeving in 2025

Corry Wouters, Programmamanager MeerMed, ministerie van VWS
Emil Fraai, Senior Adviseur Zorgaanbieders, MedMij

Het ministerie van VWS richt zich volledig op het verbeteren van de uitwisseling van gezondheidsdata via Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO's), gebaseerd op het MedMij-afsprakenstelsel.
In samenwerking met zorginstellingen en andere partners maken we meer data beschikbaar, verbeteren we de kwaliteit en zorgen we voor optimale toegankelijkheid voor zowel zorggebruikers als zorgverleners.
In deze sessie vertellen we hoe we dit jaar de uitbreiding naar nieuwe zorgsectoren realiseren, de samenwerking met bestaande sectoren intensiveren en een pilot starten voor sector-overstijgende medicatieoverdracht.

14.55 - 15.35 | Het nieuwe Onderzoeksportaal: wat is het en wat zijn de voordelen?

Joris Kampmeijer, Kwartiermaker IV, CCMO – Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek
Annet Rozema. Projectleider CCMO IV Vernieuwing, CCMO – Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek

Tijdens deze kennissessie presenteren we het nieuwe Onderzoeksportaal, waar dossiers ingediend kunnen worden voor beoordeling en toetsing door toetsingscommissies, en voor registratie op de OMON-website. We bespreken de verwachte voordelen van het nieuwe systeem en hoe het de processen rondom medisch-wetenschappelijk onderzoek zal verbeteren.

Deze sessie is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, zoals onderzoekers, onderzoeksbureaus/secretariaten en toetsingscommissies. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in de aanpak van een dergelijk omvangrijk project zijn van harte welkom.