Dinsdag 28 januari

Onderstaand vind je het VWS-programma op de ICT&health World conference op dinsdag 28 januari. Het volledige programma en de aanmeldlink vind je op de pagina van  ICT&health World Conference 2025.

09.30 – 10.00 uur | Keynote

Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid/CIO, VWS

11.30 – 12.10 | Nationale strategie voor het gezondheidsinformatiesysteem: hoe we samen de strategie kunnen implementeren

Martijn Nieuwhof, Strategisch beleidsadviseur iRegie, VWS

Met de lancering van de Nationale Strategie voor het Gezondheidsinformatiesysteem is helder geworden wat er nodig is om samen te werken aan een volledig ontwikkeld gezondheidsinformatiesysteem. Tijdens deze sessie laten we zien hoe we onder regie van VWS en in samenwerking met de zorgsector vorm geven aan de implementatie van deze strategie!

Deze sessie wordt in het Engels gegeven.

12.25 – 13.05  | Digitale weerbaarheid in de zorg: Wat betekent de NIS2-richtlijn voor jouw organisatie?

Birte van Elk, Projectleider Weerbaarheid, VWS
Wim Hafkamp, directeur Z-CERT

De NIS2-richtlijn wordt geïmplementeerd in de nieuwe Cyberbeveiligingswet en stelt daarmee strengere eisen aan cybersecurity voor zorgorganisaties. Welke organisaties vallen onder deze wet en wat zijn de concrete gevolgen? En op welke manier biedt Z-CERT ondersteuning om de digitale weerbaarheid te versterken? Deze kennissessie, georganiseerd door VWS en Z-CERT, biedt waardevolle inzichten en praktische ondersteuning voor een toekomst waarin digitale weerbaarheid in de zorg centraal staat.

12.25 – 13.05 | EHDS: de stand van zaken

Roger Lim, Coördinator EHDS-team Directie Informatiebeleid/CIO, VWS
Thomas Hellebrand, Senior beleidsadviseur EHDS, VWS

Roger en Thomas nemen je mee in de Nederlandse aanpak rond de EHDS. Wat is er al gedaan en wat staat er nog op de planning? De sessie is informatief, maar vooral ook zeer interactief.

Deze sessie wordt in het Engels gegeven.

13.45 – 14.25 | Informatiebeleid VWS in vogelvlucht: bouwen aan een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel.

René Meijer, Coördinerend beleidsmedewerker, Ministerie van VWS

Onder de Nationale visie en strategie (NVS) werken we, samen met het zorgveld, het komende anderhalf jaar aan de implementatie van de Wegiz, Generieke Functies, LDN, PGO en eenheid van taal/publiek houderschap. Dit om landelijke gegevensuitwisseling op de korte termijn en databeschikbaarheid op de langere termijn mogelijk te maken. In deze sessie nemen we je, in vogelvlucht, mee op de verschillende onderwerpen. Wat is de stand van zaken én wat kun je zelf al doen om goed voorbereid te zijn?

13.45 – 14.25  | Digitale inclusie en vaardigheden voor burgers, patiënten en cliënten – inzet vanuit de akkoorden

Nadere informatie volgt

In de zorgakkoorden zijn belangrijke afspraken gemaakt over de opschaling en transformatie naar digitale en hybride zorg. Het is essentieel dat we zorgprocessen inclusief inrichten en gebruiksvriendelijke toepassingen ontwikkelen, zodat iedereen die dat wenst, kan profiteren van deze innovaties. Welke inspirerende initiatieven geven deze transformatie een extra impuls? Sluit aan en ontdek hoe we samen de zorg naar een hoger niveau tillen!

14.55 – 15.35 | Opschaling en transformatie naar digitale en hybride zorg –  Hoe versnellen we dit?

Chris Flim, Coördinerend/Specialistisch beleidsmedewerker/ Vice-voorzitter IZA werkgroep digitale en hybride zorg, VWS
John Rijsdijk, Beleidsadviseur digitale zorg / Voorzitter IZA werkgroep digitale en hybride zorg, Zorgverzekeraars Nederland

In de zorgakkoorden hebben partijen afspraken gemaakt om de opschaling en transformatie naar digitale en hybride zorg te versnellen. Hierbij ligt de focus op het wegnemen van systeemknelpunten, zoals financiële obstakels, bewijslast, databeschikbaarheid en benodigde vaardigheden. Hoe pakken de betrokken partijen dit gezamenlijk aan? Wat is de rol van de overheid en zorgverzekeraars? En welke waardevolle lessen kunnen we leren van voorlopers in de sector? Sluit aan en ontdek de mogelijkheden voor een toekomstbestendige zorg!

14.55 – 15.35 | HDAB-NL: de Nederlandse aanpak

Liesbeth Hak, Programmamanager HDAB-NL, ICTU
Thomas Hellebrand, Senior beleidsadviseur EHDS, VWS

Sinds 1 december 2023 is Nederland gestart met het programma HDAB-NL. Het doel is om de functionaliteiten voor een coördinerend Health Data Access Body (HDAB) voor te bereiden. Wat hebben we tot nu toe bereikt en hoe betrekken we data-gebruikers en data-eigenaren bij onze voorbereidingen?

Deze sessie wordt in het Engels gegeven.