Vraag en antwoord - European Health Data Space (EHDS)
31 vragen en antwoorden over European Health Data Space (EHDS)
- Wanneer wordt dit Europese voorstel van kracht?
- Zijn we overvallen door de publicatie van dit voorstel voor een Europese wet? Welke landen hebben hieraan meegeschreven?
- Wat levert de EHDS op voor de patiënt en zorgaanbieder?
- Hoe kan ik nu al anticiperen op het EHDS? Moet ik als zorgorganisatie nu al keuzes maken?
- Hoe kunnen we internationaal beter leren van elkaar in plaats van op vele gebieden zelf steeds het wiel te willen uitvinden?
- Gaat het naar een Europees systeem waar alle data van alle Europese patiënten centraal wordt opgeslagen?
- Welke impact heeft EHDS op de nationale wetgeving?
- Wie gaat de kosten van implementatie op zich nemen?
- Hoe en waar kan ik bezwaar maken tegen het beschikbaar maken van gezondheidsgegevens over mij binnen de EHDS?
- Hoe ziet de financiering eruit?
- Wat is de impact van EDHS op de huidige roadmap rondom digitale gegevensuitwisseling in Nederland?
- Welke aspecten van de EHDS kunnen de realisatie van de landelijke gegevensuitwisseling in Nederland mogelijk versnellen? En welke aspecten van de EHDS kunnen mogelijk problemen opleveren voor de huidige ontwikkelingen van landelijke gegevensuitwisseling in Nederland?
- De EHDS zal regels gaan bevatten die rechtstreeks voor de Europese lidstaten gaan gelden. Nationale regels (lees: de Wegiz) mogen daar niet strijdig mee zijn. Voor wat we nu weten overlapt én verschilt de EHDS met de Wegiz. Welke concrete gevolgen heeft de EHDS voor het wetgevingsproces van de Wegiz?
- We hebben al moeite met de gegevens binnen Nederland beschikbaar te krijgen, onder andere door verschillen in terminologie en nog niet eenduidig gebruik van informatiebouwstenen. Hoe gaat hier Europees wel eenduidigheid over komen? En wat betekent dit dan voor de huidige gekozen weg binnen Nederland. Verwachten versnelling of moeten we veel aanpassen?
- Hoe haalbaar is het beschikbaar maken van gezondheidsgegevens binnen Nederland voor secundair gebruik van de beoogde data holders?
- Is EHDS uitsluitend gericht op secundair dataverbruik? En zo ja; gaat het om enkelvoudig hergebruik of om meervoudig multipurpose hergebruik?
- Leveranciers moeten hun ICT-producten laten certificeren om aan te tonen dat zij voldoen aan de eisen van de wet. Deze zijn vastgelegd in NEN-normen. Om hun ICT-producten op de markt te mogen brengen, moeten aanbieders een certificaat hebben. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) neemt maatregelen tegen zorgaanbieders en ICT-leveranciers die hier niet aan voldoen. Op welke maatregelen wordt gedoeld? Over welke termijnen hebben we het?
- Wil Europa zelf standaarden voor gegevensuitwisseling opstellen?
- De minister heeft de Kamer al eens gevraagd de behandeling van de Wegiz vanwege de publicatie van de EHDS uit te stellen. Is de Wegiz nog wel nodig als er Europese wetgeving komt?
- Waarom vindt Nederland certificatie van ICT-systemen zo belangrijk?
- Lopen we niet het risico dat onze normen straks niet in lijn zijn met de Europese normen?
- Wat is het verschil tussen de EHDS en de Wegiz?
- De Wegiz heeft een spoor 1 en spoor 2. Hoe verhouden die zich tot de EHDS?
- De Radboud Universiteit deed een juridische impactanalyse van de EHDS op de Wegiz. De minister is het niet eens met een deel van de conclusie in het rapport. Waar gaat dit over?
- Wat betekent het concreet dat de Wegiz uitgaat van certificering onder accreditatie en de EHDS van zelfbeoordeling?
- Hoe is samenhang van de EHDS en AVG?
- Kun je op basis van een persoonsnummer direct weten waar deze persoon (zorg)informatie heeft in Europa? En hoe dan?
- Welke maatregelen of mogelijkheden ziet u om onderlinge verschillen in implementering gegevensbescherming met andere regio's recht te trekken of te overstijgen?
- Hoe wordt in de European Health Data Space geborgd dat mijn zorggegevens niet doorverkocht worden aan bedrijven die er vooral winst mee willen maken?
- Een vergunning? Hoe moet dat gaan werken?
- In de EHDS staat dat het voorstel volledig is opgezet in overeenstemming met de AVG. AVG gaat uit van certificering op basis van ISO/IEC 17065 en daarmee is er sprake van een derde-partij-beoordeling. Dit conflicteert met ’self-certification’ zoals vermeld in de EHDS. Hoe ziet de EC dit?