Beleidsmedewerkers uit negen Europese landen op bezoek bij VWS

Op donderdag 26 september verwelkomde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 24 beleidsmedewerkers uit onder andere Zwitserland, Estland en Griekenland voor een werkbezoek. Het bezoek vond plaats in het kader van een Europees programma voor kennisuitwisseling over primair datagebruik - het gebruik van gezondheidsgegevens voor het primaire zorgproces.

Het Twinning-programma van de Europese Commissie richt zich op capaciteitsopbouw voor het primair gebruik van gezondheidsdata door uitwisseling van kennis en ervaringen. Nederland is de trotse mentor op het onderwerp 'Legislation Enabling Digital Transformation', waarin Nederlandse wetgeving rondom databeschikbaarheid in de zorg centraal staat. Ook is Nederland mentor op het onderwerp ‘Certification of EHR systems and labelling of patient-facing digital health solutions’.

In het werkbezoek werd bijvoorbeeld informatie gedeeld over onze Nationale Visie en Strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel (NVS), de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) en Eenheid van taal en Techniek. En natuurlijk kwam ter sprake hoe wij ons in Nederland voorbereiden op de European Health Data Space (EHDS). In diverse interactieve presentaties deelden VWS en de samenwerkingspartners Zorginstituut Nederland, NEN en Nictiz de ervaringen met het beleidsproces en vertelden zij vanuit hun specifieke rol over het voorbereiden van het zorgveld op de implementatie van de geprioriteerde gegevensuitwisselingen.

Een reactie van een bezoeker toont de waarde van het programma: ‘It’s good to see that we’re not alone in our challenges, they’re shared challenges’.  Een andere bezoeker prees de inspanningen van Nederland met de ontwikkeling van de NVS:  ‘One of the takeaways is that you’re already far along in planning and looking ahead’. Een opsteker voor Nederland!Op vrijdag 27 september was er een bezoek aan het Erasmus MC in Rotterdam om te zien wat bij de implementatie van digitale gegevensuitwisseling in de praktijk komt kijken.

Meer weten?
Heeft u als zorgaanbieder of ICT-leverancier vragen over de implementatie van de Wegiz of de EHDS? Neem dan contact op met VWS via gegevensuitwisseling@minvws.nl of di-ehds@minvws.nl.