Voortgang van het gezondheidsinformatiestelsel verteld in vijf kamerbrieven
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt samen met het zorg- en ICT-veld aan een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel. Dit is een grote opgave met veel samenhangende onderdelen. Om de samenhang te helpen overzien, bood de minister van VWS, Fleur Agema, vandaag aan de Tweede Kamer een brief aan met overkoepelende informatie over de beweging via gegevensuitwisseling naar databeschikbaarheid in 2035.
De Kamerbrief dient als kapstok voor vier andere brieven die de minister vandaag naar de Kamer stuurde. Die gaan over de Nationale strategie voor een gezondheidsinformatiestelsel, de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, de persoonlijke gezondheidsomgevingen en Mijn Gezondheidsoverzicht, en de aanpak en de kaders om te komen tot snelle, veilige en zorgvuldige inzet van AI bij administratieve zorgtaken.
Overkoepelende Kamerbrief: het waarom en hoe van een gezondheidsinformatiestelsel
Om de zorg voor iedereen goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, is de beweging ingezet naar passende (digitale en hybride) zorg, gezondheid en preventie. Digitalisering, gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid spelen hierin een cruciale rol. VWS pakt daarom de regie in het ontwikkelen van een gezondheidsinformatiestelsel dat hierop is ingericht.
Burgers hebben in dit stelsel altijd en overal inzicht in gegevens over hun gezondheid. Zorgverleners hebben toegang tot de meest actuele en complete informatie die zij nodig hebben over hun patiënten en cliënten. En behalve voor het zorg- en ondersteuningsproces van de burger (primair gebruik) zijn gezondheidsgegevens ook beschikbaar voor andere doeleinden, zoals wetenschappelijk onderzoek, beleidsontwikkeling en innovatie (secundair gebruik).
Het gezondheidsinformatiestelsel is complex en bestaat uit veel elementen die met elkaar samenhangen. De Nationale visie en strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel (NVS) vormt hierbij het kader.
Lees hier de Kamerbrief over Agenda databeschikbaarheid in de zorg
Kamerbrief: Nationale strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel
In de Nationale strategie – onderdeel van de NVS – staat wat er moet gebeuren om een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel te bereiken. Bij het opstellen van de strategie in samenwerking met Nictiz, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is een breed veld van organisaties betrokken en geconsulteerd.
De weg naar een toekomstbestendig gezondheidsinformatiestelsel is opgebouwd op de fundamenten databeschikbaarheid, vertrouwen en regie en verloopt in drie fases
- Fase 1: Interoperabiliteit organiseren
- Fase 2: Ondersteuning van netwerkzorg
- Fase 3: Ondersteuning van integrale zorg
De opbouw van de strategie langs acht overkoepelende doelstellingen maakt dat alle betrokken partijen in samenhang en eenduidig kunnen werken aan hetzelfde einddoel: databeschikbaarheid in 2035.
Lees hier de Kamerbrief over Nationale strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel
Kamerbrief: voortgang Wegiz
De Wet elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens (Wegiz) zet veel ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en gegevensuitwisseling voor de zorg in beweging.
In deze Kamerbrief informeert de minister de Kamer onder andere over:
- Het belang van de Wegiz
- De voortgang van de gegevensuitwisselingen op de Meerjarenagenda Wegiz
- De samenhang tussen de Wegiz en de European Health Data Space (EHDS)
Lees hier de Kamerbrief over Voortgang Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg
[De Wegiz maakt het mogelijk gegevensuitwisselingen aan te wijzen die verplicht elektronisch en gestandaardiseerd moeten plaatsvinden. Op de Meerjarenagenda Wegiz staan geprioriteerde gegevensuitwisselingen die we in heel Nederland verplicht elektronisch willen laten verlopen, zoals de Basisgegevensset Zorg (BgZ), Medicatieoverdracht en eOverdracht.]
Kamerbrief: voortgang PGO’s en Mijn Gezondheidsoverzicht
De persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en Mijn Gezondheidsoverzicht zijn belangrijke onderdelen van het gezondheidsinformatiestelsel – en de NVS – omdat zij bijdragen aan de zeggenschap van burgers over persoonlijke gezondheidsgegevens.
In deze Kamerbrief informeert de minister de Kamer over de volgende onderwerpen:
- De voortgang van de PGO’s en de ontwikkeling van Mijn Gezondheidsoverzicht
- De financiering van PGO-leveranciers met een aanbesteding
- De ontsluiting van gezondheidsgegevens uit meer bronnen
- De regierol van VWS en de samenhang met andere dossiers
- De noodzaak voor aanvullende wetgeving en de voorbereiding op de EHDS
Lees hier meer over de Voortgang persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en ontwikkeling mijn gezondheidsoverzicht
[Mijn Gezondheidsoverzicht wordt een publieke inzagefunctie vergelijkbaar met Mijnpensioenoverzicht.nl, waar burgers op elk moment gegevens over hun gezondheid kunnen raadplegen. Een PGO is een app of website waarmee mensen gezondheidsgegevens kunnen verzamelen, beheren en delen.]
Kamerbrief: inzet van AI in de zorg
De minister van VWS wil dat in 2030 de administratietijd in de zorg is gehalveerd. Ze wil ook het dreigende arbeidsmarkttekort afwenden. AI-toepassingen zijn hierin niet de enige oplossing, maar kunnen wel een belangrijke bijdrage leveren.
Samen met de zorgsector werkt VWS daarom aan een aanpak en kaders voor de inzet van ‘AI in de zorg’. Dit plan gaat over de vraag wat VWS samen met de zorgsector gaat doen om AI in de zorg veilig en zorgvuldig in te zetten, met oog voor veiligheid, privacy, en juridische en ethische aspecten.
De komende maanden wordt dit plan verder uitgewerkt. Daarbij gaat VWS:
- Het beter in kaart brengen van de mogelijke tijdsbesparing met veilige AI[1]systemen en het bundelen van krachten door versnelde implementatie over sectoren van een beperkt aantal toepassingen, onder meer door het voeren van rondetafelgesprekken met het zorgveld;
- Het stimuleren van een betere validatie van AI-toepassingen binnen de zorg, zodat wordt gewaarborgd dat ze veilig, effectief en betrouwbaar zijn;
- Het gezamenlijk bepalen hoe de veilige implementatie van AI[1]toepassingen kan worden versneld en wat nodig is om de zorg AI ready te krijgen, door hierover afspraken te maken.
Lees hier de Kamerbrief over Richting een aanpak en kaders voor inzet van AI bij administratieve zorgtaken
Ook aan de andere onderwerpen rond het gezondheidsinformatiestelsel wordt door VWS en het zorg- en ICT-veld hard gewerkt. Houd daarom voor nieuws over de laatste ontwikkelingen en eventuele volgende Kamerbrieven steeds deze website, datavoorgezondheid.nl, in de gaten.