Videojournaal DICIO September 2024

Diverse video's onder de noemer: op weg naar databeschikbaarheid.

♪ LICHT OPZWEPENDE BEAT ♪

In beeld: De kaart van Nederland met links daarvan de tekst 'Videojournaal september 2024. Samen op weg naar databeschikbaarheid'. Animatie: een verslaggever en camerman zijn in een busje met de tekst 'VWS-TV' en een satelliet op het dak onderweg naar een gebeurtenis. De tekst 'IZA-werkgroep hybride zorg op bezoek bij Thebe' verschijnt.

VOICE-OVER: Op dinsdag 3 september bezocht de IZA-werkgroep Hybride zorg de VVT-instelling Thebe in Brabant. Ze kregen daar te horen en te zien hoe Thebe de opschaling van zorgtechnologie succesvol in de praktijk realiseert.

ROBERT VAN BERKEL, programmamanager Thebe leert en innoveert: De kracht van ons succes bij innovaties en bij het opschalen zit hem vooral in dat we de werkvloer betrekken. Dus dat we met elkaar bottom-up, top-down, of zoals ik weleens zeg 'hangplant, klimplant'... moeten we elkaar ergens ontmoeten. En daar waar we elkaar ontmoeten, moeten we gaan verbinden en met elkaar vinden: wat helpt jou nou in die primaire zorg? Wat zorgt voor die vernieuwing? En hoe gaan we met elkaar ook oude dingen loslaten? Want dat is een even grote uitdaging.

KARIN VINK, programmamanager Toekomst van Thebe: Succesvolle innovatie is de Momo BedSense, waarbij we monitoren of iemand in bed ligt of uit bed is, of uit bed wil komen, en we daarop kunnen reageren. Dat levert voor de cliënt heel veel extra nachtrust op en voor de medewerker veel meer rust in de nacht.

ROBERT: De Momo BedSense is op zich al een mooie innovatie, maar de manier waarop we hem aan hebben gevlogen, door middel van het door een innovatiefunnel te halen, door middel van met elkaar vast te stellen 'dit gaan we Thebe-breed uitrollen' en daar ook een 'pas-toe-leg-uit-principe' aan te hangen, dat heeft hem heel erg succesvol gemaakt en lukt het ons om zowat alle bedden vol te leggen met de Momo BedSense.

VO: In de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk om innovatieve toepassingen binnen de zorg te implementeren.

KARIN: De kleinere locaties hebben het moeilijker om dat financieel in te zetten. Daarvan hebben we ook gezegd als Thebe: 'We dragen dat als collectief.' Dus we kijken niet meer naar de schaal van het eigen organisatieonderdeel, maar we gaan naar het collectief kijken. Over de hele breedte van Thebe is het een absolute winst.

VO: Al met al een zeer succesvol werkbezoek, waarin praktijk en beleid met elkaar werden verbonden.

♪ SNEL REPETEREND DEUNTJE ♪

In beeld: Een animatie van een verslaggever met microfoon met daarnaast de tekst 'HDAB Kickoff-bijeenkomst 3 september 2024'.

SYLVIA VEERESCHILD, moderator Kickoff & zorgbestuurder: Eindelijk gaan we beginnen met de HDAB in Nederland.

THOMAS HELLEBRAND, senior beleidsadviseur ministerie van VWS: Met deze Europese dataspace zorgen we ervoor dat we dit geharmoniseerd in Europa implementeren.

LIESBETH HAK, programmamanager HDAB-NL: Het HDAB-NL-programma is een consortium waarin we de komende vier jaar werken aan technische functionaliteiten, de organisatie vormen, en nog veel meer.

MARIO JENDROSSEK, EU International Affairs Director HDD: Het is belangrijk om verschillende partners, datagebruikers en gegevenshouders aan boord te hebben.

ANNE-LOTTE MASSON, manager Research Support Office ErasmusMC: Die wetgeving komt er echt aan, dus we moeten met elkaar zorgen dat we het zo goed mogelijk inbedden.

♪ OPZWEPENDE BEAT ♪

Sfeerbeelden. Sprekers geven antwoord op vragen uit het publiek.

VROUW: Denk mee. Praat mee. Bouw mee. Met ons, met HDAB-NL.

♪ SNEL REPETEREND DEUNTJE ♪

In beeld: Een animatie van een verslaggever met microfoon met daarnaast de tekst '"Maak alvast je keuze bekend." Toestemmingscampagne weer van start'

CEYLAN TOKSÖZ, beleidsmedewerker ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: In 2023 hebben we een hele mooie stap gezet om toestemming onder de aandacht te brengen van cliënten en patiënten. We hebben dus gefocust op het informeren en bewustmaken voor het delen van medische gegevens over hen. Dit jaar willen we ze veel meer in actie zetten, dus dat ze ook echt hun toestemmingskeuze gaan registreren in de online toestemmingsvoorziening. Net als vorig jaar
gaan we ook weer gebruikmaken van ervaringsverhalen van deskundigen. Maar dit jaar gaan we het nog een stapje verder brengen. We willen ze wat meer uitbreiden. Daarnaast willen we ook veel meer de media gebruiken en ook de focus in Noord-Holland. De campagne-uitingen ga je veel zien in audio en video, op social media en online streamingsdiensten. We hopen daarmee veel bezoekers aan te trekken op de VWS-website, zorgvoortoestemming.nl en dat burgers dus ook hun toestemmingskeuze gaan registreren.

♪ SNEL REPETEREND DEUNTJE ♪

In beeld: Ga voor meer informatie naar datavoorgezondheid.nl