PGO’s in beeld: kansen en knelpunten besproken bij MAX Meldpunt
Op vrijdag 28 maart was minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de studio van MAX Meldpunt om het VWS-beleid toe te lichten en vragen te beantwoorden over de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Ook kwamen gebruikers en andere betrokkenen aan het woord. Het belang van een PGO voor een patiënt werd besproken. Verder kwam aan bod dat nog niet alle zorgaanbieders zijn aangesloten, de grote investeringen die zijn gedaan, de veranderde financieringsvorm van PGO’s en de gewenste verbeteringen voor gebruiksvriendelijkheid.
De minister erkende dat de weg naar databeschikbaarheid voor zorgverleners en burgers complex, langdurig en kostbaar is. Tegelijkertijd benadrukte ze dat de investeringen volgens haar nodig zijn om de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden. Ze deed een oproep aan de zorgaanbieders die nog moeten beginnen met het ontsluiten van de gegevens naar PGO’s om te zorgen dat de infrastructuur van hun organisaties op elektronische uitwisseling naar PGO’s is ingericht. Je kunt de uitzending hier terugkijken: PGO in MAX Meldpunt.
Wil je met VWS in gesprek over de PGO’s?
Dat kan live op de Zorg&ict-beurs op 8, 9 en 10 april in Jaarbeurs Utrecht in hal 7, tegenover de Mainstage: Samenwerken aan databeschikbaarheid: VWS en partners op Zorg & ict 2025.
Meer informatie kun je ook vinden op deze website. Op PGO.nl staat informatie over wat een PGO is en wat je er allemaal mee kunt. Er zijn meerdere PGO’s om uit te kiezen: bekijk zelf welke PGO het beste bij je past.
PGO
Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waarin je veilig gegevens over je gezondheid kunt ophalen bij verschillende zorgverleners.
Je kunt steeds meer gegevens in een PGO ophalen. Zoals gegevens bij de huisarts en het ziekenhuis. Ook bijvoorbeeld Covid-vaccinatiegegevens zijn via een aantal PGO's beschikbaar. Daarnaast kun je ook zelf gegevens toevoegen in je PGO, zoals je bloedruk of gewicht.
De overheid wil dat alle inwoners van Nederland overzicht en zeggenschap hebben over de gegevens die over hen bij verschillende zorgaanbieders zijn opgeslagen. Dit zorgt voor meer gezondheidsbewuste keuzes, een betere kwaliteit van de gegevens én goed geïnformeerde patiënten in de spreekkamer. En belangrijk: digitale beschikbaarheid van medische gegevens draagt bij aan veilige zorg en minder administratieve lasten voor zorgverleners zodat hun tijd echt naar de patiënten kan gaan.