Vraag en antwoord - de Wegiz
26 vragen en antwoorden over de Wegiz
- Ik begrijp dat er maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s) voor gegevensuitwisselingen worden uitgevoerd. Is dat daadwerkelijk nodig en waarom?
- Hoe wordt het beheer en uitvoering van de wet en de normen belegd?
- Wie heeft welke rol in de totstandkoming van de Wegiz, hoe wordt er samengewerkt en hoe worden beslissingen genomen?
- Welke duidelijkheid kunt u geven over de termijn waarop de verplichte gegevensuitwisseling ingaat van de Basisgegevensset (BgZ) tussen medisch-specialistische zorginstellingen?
- Hoe verhoudt de Wegiz zich tot de verplichting voor zorgverleners om een medisch dossier bij te houden (WGBO)? Van wie zijn de gegevens straks en wie beslist er over de beschikbaarheid?
- Het eigenaarschap van medische gegevens is juridisch niet bepaald: de AVG geeft aan welke rechten de patiënt heeft. Hoe verhoudt zich dat tot de Wegiz?
- Hoe zit het met het gegevensbeheer van cliënten?
- Hoe zit het met het recht op vergetelheid?
- Ik heb begrepen dat (volgens de AVG) patiënten en hun familie zelf alles kunnen regelen wat betrekking heeft op hun medisch dossier?
- Worden zorgverleners die met elkaar zorgdata uitwisselen verwerkingsverantwoordelijke of verwerker en moeten zij een verwerkersovereenkomst sluiten?
- Hoe gaan we de wet zo formuleren dat die niet alleen geschikt is voor digitale gegevensuitwisseling, maar ook voor informatie delen via een zorgplatform? Ook ziekenhuizen worden steeds meer 'platform businesses'.
- De opzet met een norm per gegevensuitwisseling maakt het geheel erg intensief qua onderhoud. Waarom niet beperken tot drie normen: 1 uitwisselen beelden en verslagen; 2 uitwisselen gestructureerde data; 3 uitwisselen ongestructureerde data?
- Hoe verhoudt EGIZ zich tot zorginformatiebouwstenen ofwel zibs?
- Wat is de voorwaarde waaronder een kwaliteitsstandaard op de meerjarenagenda komt?
- U zegt: ‘Er is veel op ons afgekomen qua wet- en regelgeving en er komt nog meer op ons af. Van belang is dat we de capaciteit die wij hebben inzetten op de juiste zaken.’ Dat is een mooi streven, maar wat moet eerst en wat kan later? Bestaat er zoiets als een routekaart met planningsdata?
- Is er al zicht op gecodeerde gegevensuitwisseling tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg?
- Wanneer wordt bekend welke geselecteerde gegevensuitwisselingen voor welke specifieke groepen van zorgverleners gaan gelden en per wanneer dat verplicht wordt?
- Hoe voorkomen we een nieuwe certificeringsbureaucratie, die schijnzekerheden biedt?
- In de Wegiz staat dat het niet meer volstaat om aan buitenlandse normen te voldoen maar dat de Nederlandse normen verplicht gaan worden. Waar komt het idee vandaan dat Nederlandse normen leidend moeten worden?
- Hoe verhoudt de Programmaraad EGIZ zich tot het Informatieberaad Zorg?
- Fysiotherapeuten zijn wettelijk noch producent, noch verstrekker, noch voorschrijver, noch toediener van medicatie. Zij hebben wel belang bij inzage in de status van de medicatie van de patiënt. Hoe wordt in deze onbeschreven beroepsrol en standaardisering voorzien?
- Is de Wegiz het nieuwe EPD? Zo nee, wat is dan het verschil?
- Wordt één landelijke infrastructuur verplicht, bijvoorbeeld het LSP?
- Voor wie geldt de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) straks?
- Waar kan ik het wetsvoorstel voor de Wegiz inzien?
- Worden patiënten betrokken bij het invoeren van hun medicatiegegevens?