Terugblik IZA-kwartaalbijeenkomst thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling

Vier keer per jaar organiseert de IZA-thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling1 een bijeenkomst waar door de verschillende leden van deze thematafel de voortgang en lopende initiatieven worden gedeeld.

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle stakeholders en geïnteresseerden in de thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling. Zowel IZA-partners als niet-IZA partners zijn van harte welkom. Naast het delen van informatie wordt er ook input opgehaald over zaken die de deelnemers bezighouden. Op donderdag 26 september vond (digitaal) de derde kwartaalbijeenkomst van dit jaar plaats.

Bestuurlijk overleg IZA op 30 september

Er vond een korte vooruitblik plaats op het bestuurlijk overleg (BO) IZA, op 30 september. Inmiddels heeft dit BO plaatsgevonden. Een belangrijk onderwerp was het nieuwe regeerprogramma en de consequenties hiervan voor het Integraal Zorgakkoord. De belangrijkste conclusie is dat het bestaande akkoord wordt verbreed, geïntensiveerd en geconcretiseerd, met een looptijd tot en met 2028.

Op het gebied van gegevensuitwisseling en digitalisering was er op het BO IZA aandacht voor hybride zorg en het bereiken van resultaten via het platform Digizo.nu, de sturing op transformatiemiddelen voor technische infrastructuren en de verbinding van gegevensuitwisseling voor kwaliteitsdoeleinden.

Resultaten en voortgang

De afspraken die vallen onder de thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling zijn onderverdeeld in 4 werkgroepen: Secundair datagebruik, Hybride zorg, PGO en Gegevensuitwisseling. Tijdens de bijeenkomst deelden de werkgroepen de voortgang of werd een specifiek initiatief toegelicht.

Gegegevensuitwisseling: Faexit

In Nederland wordt op sommige plekken in de zorg nog altijd gebruikgemaakt van de fax om patiëntengegevens te delen, recepten voor te schrijven of aanvullende informatie te delen met collega-zorgverleners. Informatie op papier is amper tot niet herbruikbaar. Faexit helpt zorgverleners en -organisaties bij het overstappen naar veiligere en goedkopere alternatieven om gegevens uit te wisselen. En met groot succes! Want eind dit jaar is het faxgebruik van de zorginstellingen met 90% teruggebracht. In 2025 wordt dan volledig afscheid genomen van de fax voor de communicatie in de zorg. Tijdens de kwartaalbijeenkomst werd door Gijs Schilten (VZVZ) en Ingrid Jansen (Lodamind) de voortgang van deze uitfasering gepresenteerd. Ook werd een overzicht gegeven van de verschillende communicatiemiddelen die worden ingezet om dit programma te ondersteunen.

Secundair datagebruik: Gegevensverbeterenlevens.nl

Het hergebruik van gezondheidsgegevens voor onderzoek, beleid en innovatie draagt eraan bij dat:

  • artsen betere diagnoses stellen;
  • patiënten betere zorg op maat ontvangen;
  • er steeds betere medicijnen en behandelmethoden ontwikkeld worden;
  • er innovatieve maatschappelijke diensten/producten ontwikkeld worden;
  • de zorg goed georganiseerd blijft.

Gezondheidsgegevens uit het verleden helpen ons in het heden. En gezondheidsgegevens uit het heden helpen ons in de toekomst. Het is van groot belang om burgers bewust te maken van het belang van het hergebruik van gegevens voor deze doelen.

Daarom is in juni 2024 de site Gegevensverbeterenlevens.nl gelanceerd. Op deze website wordt uitgelegd hoe gezondheidsgegevens gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, innovatie of beleid. Met als doel om burgers te informeren over het belang van dit onderwerp. Tijdens de kwartaalbijeenkomst werd de site gepresenteerd door Ife Oleagbe (Health-RI) en Saskia Smiers (ministerie van VWS). Ook werd een toelichting gegeven op wat er op communicatiegebied verder staat te gebeuren om het bewustzijn over het hergebruik van gezondheidsgegevens voor bovengenoemde doelen te vergroten.

PGO: onderzoek naar gebruikerservaringen

Christiaan Grigoleit van de Patiëntenfederatie Nederland nam de deelnemers mee in de resultaten van het onderzoek dat gericht is op de ingebruikname van een PGO. De centrale vragen uit dit onderzoek zijn: waar ligt het verbeterpotentieel van de PGO, de verbeterbehoefte van Nederlanders ten aanzien van gebruiksgemak, en de meerwaarde van PGO’s?

Hybride zorg: transformatie-agenda Digizo.nu

Dennis Japink en Niels van Gorp van Digizo.nu gaven een toelichting op de transformatie-agenda van Digizo.nu. Digizo.nu is een netwerkorganisatie die samen werkt aan toekomstbestendige digitale/hybride zorg, met IZA-partijen en breder waar nodig. Wil jij hiervan op de hoogte blijven? Via deze link kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Volgende kwartaalbijeenkomst

Op 16 december vindt de volgende kwartaalbijeenkomst plaats. Ben je geïnteresseerd in de voortgang van de thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling? Dan ben je van harte welkom om aan te sluiten. Heb je hiervoor nog geen uitnodiging ontvangen, wil je graag meer horen over een bepaald onderwerp of zelf iets delen? Stuur dan een mail naar di-iza@minvws.nl

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over bovenstaande onderwerpen, stuur je een mail naar di-iza@minvws.nl. Wil je meer weten over bovenstaande onderwerpen? Kijk dan op deze site.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Over de IZA- thematafel Digitalisering en Gegevensuitwisseling

De zorg staat steeds meer onder druk en daarom is het belangrijk om ook de digitalisering en informatievoorziening te herzien. Op die manier kunnen we nu en in de toekomst zorg blijven bieden die van goede kwaliteit is, toegankelijk en betaalbaar. Vorig jaar heeft het kabinet hierover afspraken gemaakt met zorgpartijen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Binnen verschillende thematafels, waarin de 14 zorgpartijen die het IZA hebben ondertekend zijn vertegenwoordigd, zijn de afspraken omgezet in concrete doelstellingen en acties. Een essentiële randvoorwaarde om de andere doelen uit het IZA te kunnen behalen is het goed en veilig kunnen delen van informatie, in het gehele netwerk van zorgprofessionals en van de patiënt/client. De thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling richt zich dan ook op het behalen van vier doelstellingen:

  • Elektronische gegevensuitwisseling is de standaard in de zorg
  • Inwoners van Nederland hebben in 2025 digitaal toegang tot en de beschikking over hun eigen zorggegevens
  • Om de zorg toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar te houden is transformatie nodig naar hybride zorg
  • Data wordt digitaal, eenduidig en gestandaardiseerd geregistreerd in het zorgproces en beschikbaar gesteld voor diverse secundaire doelen.