eID

Medische gegevens kunnen in verkeerde handen vallen en identiteitsfraude is altijd een risico. Daarom moeten we medische informatie over patiënten op de meest betrouwbare manier behandelen. Dat vraagt om nieuwe manieren van online identificatie.

Je inschrijfgegevens voor een ziekenhuis wijzigen, een afspraak maken bij de huisarts, je medisch dossier aanvullen. We willen steeds meer zaken in de zorg online kunnen doen. Burgers krijgen zo meer controle over hun eigen medische gegevens en zorgaanbieders kunnen efficiënt en met minder fouten informatie delen. Een goede ontwikkeling, maar dan moet die wel veilig zijn.

De huidige systemen voor identificatie zijn nog niet ingesteld op het wettelijk vereiste beveiligingsniveau voor het digitale verkeer in de zorg. Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord, met ter controle eventueel nog een sms-bericht, is in deze nieuwe situatie niet meer voldoende. Daarom is in opdracht van de rijksoverheid het programma eID gestart. Binnen twee jaar levert eID middelen op die voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. En identificatiesystemen die niet alleen veiligheid, maar ook gemak geven, omdat mensen er eenvoudig mee in kunnen loggen bij een groot aantal verschillende diensten.

Bij eID is ervoor gekozen om op verschillende manieren tot nieuwe systemen voor identificatie te komen. Dat gebeurt met inzet van de overheid én het bedrijfsleven. Zo kan binnenkort de burger zelf een manier van inloggen kiezen. Bij steeds meer overheidsorganisaties en zorginstellingen kan hij zich op die manier betrouwbaar en veilig bekend maken.