Zorgcongres april 2024 ‘Perspectief op standaardisatie’
Het zorgcongres ‘Perspectief op standaardisatie’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op 18 april in TivoliVredenburg was een inspirerende dag. 225 deelnemers van verschillende zorg-, patiënten- en IT-organisaties kwamen bij elkaar om kennis uit te wisselen, perspectieven te delen en te netwerken. “We zijn blij met de grote belangstelling en het gevoel van urgentie was overduidelijk, iedereen wil met veilige en eenduidige gegevensuitwisseling aan de slag. Laten we dit momentum vasthouden en nu vanuit ieders eigen verantwoordelijkheid en positie stappen zetten”, aldus Christine Beerepoot (stelselregie VWS).
“De eerste stap is gezet”
Het ministerie van VWS heeft als stelselhouder de regie over eenheid van taal en techniek en werkt hierin nauw samen met stelselbeheerder Nictiz. Om het belang van het onderwerp te onderstrepen werd het congres geopend door VWS-minister Conny Helder: ‘Ik realiseer me dat deze beweging inspanning en commitment vraagt van het zorgveld. Over langere tijd. Daarom doen we het in delen en zetten we robuuste, realistische, uitvoerbare en zorgvuldige stappen. We hebben nog een flinke weg te gaan. Maar de route is duidelijk, net als het doel: eenmalige registratie voor meervoudig gebruik. De eerste stap hebben we gezet. Daarom durf ik nu best te zeggen: we gaan het gewoon doen!”
“We moeten het samen doen”
Na de opening schoof de minister aan tafel met de bekende IC-arts Diederik Gommers en patiëntvertegenwoordiger Harry Verbunt, die aan slokdarmkanker lijdt. Vanuit drie invalshoeken – beleid, zorgverlener en patiënt – werd onder begeleiding van dagvoorzitter Sabine Uitslag de noodzaak voor standaardisatie uit de doeken gedaan. Het was een indrukwekkend rondetafelgesprek. Gommers gaf aan dat hij blij is dat de regie bij VWS ligt. “Dit soort problemen zijn te groot om bijvoorbeeld als huisarts of ziekenhuis alleen aan te pakken. Dat betekent dat we niet op de ouderwetse manier door kunnen gaan. We moeten het anders doen, samen. En dus kijken we naar het ministerie voor de uitgangspunten. Het belangrijkste is, zoals de minister al aangaf, dat de zorg beschikbaar blijft voor iedereen.”
Aanmoedigende keynote, inhoudelijke sessies en talkshow
Het eerste plenaire deel werd afgesloten door zorgspreker en -innovator Joris Arts die een aanmoedigende keynote gaf over wat de zorg kan leren van andere sectoren. Na de eerste inhoudelijke sessies en de lunch was het tijd voor een kennisquiz met Christine Beerepoot (stelselregie VWS) en Wouter de Haan (stelselbeheer Nictiz). Ook was er een talkshow met professionals uit de zorgpraktijk: CNIO Arenda Jansen, informatiearchitect Dennis Groen, klinisch chemicus Marc Thelen en klinisch informaticus in opleiding Sander van den Borne.
“Doe actief mee met de pilots”
In het laatste plenaire deel interviewde Sabine Uitslag directeur Informatiebeleid/CIO Bianca Rouwenhorst (VWS) en directeur-bestuurder Leonique Niessen (Nictiz), onder andere over het belang van het betrekken van de eindgebruikers. Rouwenhorst: “Het lijkt zo simpel, maar vandaag is weer duidelijk geworden dat we niet zonder jullie input kunnen om daadwerkelijk gegevens uit te kunnen wisselen. Daar ga ik mij sterk voor maken! Ik ga op een aantal terreinen pilots starten waarin de rol van de eindgebruiker veel meer op de voorgrond staat, zoals de ‘Designathon’ van Nictiz. Ik roep jullie op om actief aan die pilots deel te nemen.”
Overhandiging SNOMED-advies
De dag werd afgesloten met de overhandiging van het recent gepubliceerde SNOMED-advies door Niessen aan Rouwenhorst. Niessen sprak daarbij lovende woorden: “Eenheid van taal is een belangrijke randvoorwaarde voor het uitwisselen van gezondheidsgegevens. Ondanks de erkende waarde van SNOMED, verloopt de implementatie ervan bij Nederlandse zorgaanbieders nog niet optimaal. Met dit advies geven we een praktische implementatiestrategie voor het realiseren van goed SNOMED-gebruik. We hebben het zorgveld uitgebreid geraadpleegd. Dank voor jullie input. Met dit richtinggevende advies is het veld nu zelf aan zet om SNOMED te implementeren, natuurlijk ondersteund door Nictiz.”
Deelnemers interactieve workshops krijgen nog een follow-up
Naast de plenaire sessies waren er acht verschillende interactieve workshops, over onder andere SNOMED, LOINC, Nationale Bibliotheek, Stelselcriteria en Nationaal Releasebeleid. Binnenkort sturen we de deelnemers per sessie een follow-up in de vorm van een informatiepagina met praktische handvatten, weetjes en links.
Bekijk hieronder een slide-show van de foto’s!