“Vergeet bij eenheid van taal en techniek de verpleegkundigen en verpleegkundige classificaties niet”
Die oproep doet Niels Schram aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), regiehouder op eenheid van taal en techniek. Niels is – als niet-praktiserend verpleegkundige – de functioneel beheerder van het verpleegkundig dossier HiX en procesbegeleider van de classificaties Nanda, NOC en NIC (NNN) bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. En hij is bestuurslid van de stichting Verpleegkundige Diagnostiek, Interventies en Diagnoses (VDIR).
Hoe kom je in je werk in aanraking met eenheid van taal en techniek?
"Als voormalig verpleegkundige – tot 2006 werkte ik 20 jaar aan het bed – vind ik het belangrijk dat verpleegkundigen optimaal hun werk kunnen doen. De integratie van classificaties in het verpleegkundig dossier helpt daarbij en die classificaties zijn een vorm van standaardisatie.
Het classificatiesysteem NNN bijvoorbeeld, waarmee we bij het JBZ werken, ondersteunt het hele verpleegkundige proces. Het zet de patiënt centraal. Het verlaagt de administratielast voor verpleegkundigen en bevordert hun klinisch redeneren. En het zorgt voor een behandelplan in eenduidige taal."
Verpleegkundigen gebruiken classificatiesystemen om gezondheidsproblemen, oorzaken en symptomen (PES) gestandaardiseerd te beschrijven en registreren. Veelgebruikte classificaties in Nederland zijn bijvoorbeeld Nanda/NIC/NOC voor onder andere algemene ziekenhuizen, het Omaha System voor wijkverpleging en verpleeghuiszorg en DSM-5 voor de psychiatrie.
Hoe zie je eenheid van taal en techniek in de verpleegkundige zorg in de toekomst graag voor je?
"De verpleegkundige classificaties zouden aanvankelijk worden uitgefaseerd. Begin dit jaar werd duidelijk dat we ze toch kunnen blijven gebruiken. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee en ik wil me ook blijven inzetten voor het gebruik van verpleegkundige classificaties waar nodig. Ik zie voor me dat alle verpleegkundige classificatiesystemen op den duur gekoppeld zijn op het terminologiestelsel SNOMED CT, kunstmatige intelligentie dit zal ondersteunen en het verpleegkundig proces daarmee in stand blijft. Met behulp van data uit de classificatiesystemen ontwikkelen we voorspelmodellen en dashboards voor kwaliteitsverbetering, wat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van het verpleegkundig vak en registraties."
Zie je hierin ook uitdagingen?
"Absoluut. In 2026 gaan we werken met eOverdracht: een verzameling afspraken over de inhoud en techniek van de elektronische verpleegkundige overdracht tussen zorgorganisaties. Die eOverdracht is opgebouwd uit kaders, afspraken en informatiebouwstenen waaraan codelijsten zijn gekoppeld die grotendeels gebaseerd zijn op SNOMED CT. Dat betekent dat er bij de verpleegkundige classificatie een koppeling met SNOMED CT moet komen. En dat heeft nog wel wat voeten in de aarde.
Wat we willen is dat in 2026 in elk geval de meestgebruikte in NNN vastgelegde verpleegkundige diagnoses, zorgresultaten en interventies, bij de eOverdracht aan SNOMED CT zijn gekoppeld. Daarmee zal zo’n 60% van de overdrachten gestructureerd kunnen worden overgedragen. De jaren daarna is het een kwestie van verder uitbouwen."
Heb je daarbij nog tips voor regienemer VWS?
"Mijn belangrijkste oproep aan VWS is: vergeet bij de realisatie van eenheid van taal en techniek de praktiserend verpleegkundigen en de classificaties niet. De verpleegkundigen zijn binnen de zorg veruit de grootste beroepsgroep en zij – en patiënten – zijn met het gebruik van classificaties enorm geholpen. Laat verpleegkundigen dus ook aanschuiven bij de relevante tafels, want alleen zij kennen de verpleegkundige beroepsinhoud.
Wat mij betreft gaan eenheid van taal en techniek en het gebruik van verpleegkundige classificaties prima samen."
In de nieuwsbrief van juni/juli staat dat Niels Schram regiehouder op eenheid van taal en techniek is. Uiteraard is VWS regiehouder. Niels Schram is functioneel beheerder in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.