De voordelen van eOverdracht in beeld
Bij de overstap van een patiënt of cliënt naar een andere zorgverlener moeten veel gegevens mee – van het zorgplan tot medische informatie. Door eOverdracht verloopt de verpleegkundige overdracht gestandaardiseerd en elektronisch, zodat elektronische zorgdossiers op elkaar aansluiten en verpleegkundigen dezelfde termen gebruiken. Het gevolg: minder kans op fouten in de overdracht, minder administratieve lasten voor zorgmedewerkers en een betere continuïteit en kwaliteit van zorg.
Bekijk de video hieronder en zie de voordelen van eOverdracht in de praktijk. Lynn van Beek, verpleegkundige in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, vertelt over de voordelen van eOverdracht. En coördinerend beleidsmedewerker bij VWS, Wendy Hugoosgift Contreras-Valdez, legt kort uit wat de Wegiz is en hoe die bijdraagt aan betere zorgkwaliteit en een lagere administratiedruk voor zorgprofessionals.
Van beleid naar praktijk: eOverdracht in de Zorg. Samen met het zorgveld en de partners zetten we gezamenlijk met de Wegiz stappen naar toekomstbestendige zorg, databeschikbaarheid en uitwisseling.
Het Ikazia vertelt over de voordelen van elektronische gegevensuitwisseling in het kader van eOverdracht. Sprekers: Lynn van Beek, verpleegkundige en functioneel applicatiebeheerder HiX kliniek, Ikazia; en Wendy Huugoosgift Contreras-Valdez, coördinerend beleidsmedewerker Wegiz, VWS.
[Logo Rijksoverheid, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van beleid naar praktijk: eOverdracht in de zorg. Locatie: Ikazia Ziekenhuis Rotterdam.]
♪ AANZWELLENDE MUZIEK ♪
[Verpleegkundige zegt tegen een patiënt]: Goedemorgen, hoe is het?
LYNN VAN BEEK, verpleegkundige en functioneel applicatiebeheerder HiX kliniek, Ikazia: Elektronische gegevensuitwisseling is belangrijk voor m'n werk voor een goede samenwerking met collega's in een andere zorgorganisatie. Door goed gegevens over te dragen hou je meer tijd over voor je patiënt, het is minder foutgevoelig, en collega's in 'n andere zorgorganisatie kunnen zo ook goed hun werk doen.
WENDY HUGOOSGIFT CONTRERAS-VALDEZ, coördinerend Beleidsmedewerker Wegiz, VWS: De relatie tussen de Wegiz en eOverdracht is dat de Wegiz een kaderwet is, en die verplicht, als zorggegevens worden uitgewisseld, dat dat dan op een elektronische manier gebeurt. Daar is een meerjarenagenda voor opgesteld met geprioriteerde gegevensuitwisselingen. En eOverdracht, of verpleegkundige overdracht, is daar een van.
LYNN: Voorheen deden we: de verpleegkundige overdracht printen, en gaven we die mee aan de patiënt die naar de organisatie ging. Nu doen we de verpleegkundige overdracht via het elektronisch patiëntendossier, direct naar de organisatie versturen, waardoor je geen papieren overdracht meer meegeeft, maar dus ook geen fouten kunt maken door de verkeerde verpleegkundige overdracht mee te geven. We zijn pas net begonnen met het project, maar we merken al wel dat het minder printen is. Ook is de opbouw van de brief aangepast, waardoor hij completer is. Je merkt wel aan de collega's dat als ze ermee bezig zijn, dat ze het veel makkelijker vinden gaan en dat ze zeggen: Het is maar een paar klikken op de knop. En het is dus veel sneller verstuurd.
WENDY: Het doel van de Wegiz is natuurlijk om bij te dragen aan het verminderen van administratieve lasten voor zorgprofessionals, maar ook het vergroten van kwaliteit van zorg, bijvoorbeeld doordat er meer zorg- en juiste zorggegevens in de overdrachtsbrief terechtkomen. En uiteindelijk hopen we ook dat dat het werkplezier voor zorgprofessionals ook doet toenemen. Op dit moment versturen wij onze digitale overdracht van het ziekenhuis naar de VVT-organisatie en de VVT-organisaties onderling naar elkaar. Het zou mooi zijn in de toekomst als de VVT-organisaties ook hun overdracht digitaal terug naar het ziekenhuis kunnen sturen. We beseffen dat met het opleggen van een wettelijke verplichting we ook iets nieuws vragen van het zorgveld. Transities die in gang gezet worden brengen altijd uitdagingen met zich mee.
Dus het is extra belangrijk, daar waar goede voorbeelden zijn, dat we die ook kunnen delen. Wat we daarnaast delen zijn instrumenten en tools die al ontwikkeld zijn en in welk stadium ze zich bevinden. En wat we denk ik ook bij deze praktijkvoorbeelden zien, is dat je dus echt ook al aan de slag kunt. Bijvoorbeeld met een zelfscan, die door een van onze partners, Nictiz, is ontwikkeld. Maar ook door kennis te nemen van standaarden. De informatiestandaard bijvoorbeeld voor eOverdracht is al gepubliceerd. Neem daar vooral kennis van. De kwaliteitsstandaard en de Nen-norm worden nog ontwikkeld en daar kun je ook bij aansluiten. Dus ik zou willen zeggen: Doe vooral mee.
LYNN: Want als straks meer organisaties meedoen met de eOverdracht hoeven wij minder een scheiding te maken welke organisaties er wel of niet meedoen, waardoor het proces nog sneller kan verlopen.
[Logo Rijksoverheid. Meer informatie: samenwerkenaaneoverdracht.nl.]