Verslag IZA-kwartaalbijeenkomst thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling

Vier keer per jaar organiseert de IZA-thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling een bijeenkomst waar, door de verschillende leden van deze thematafel, de voortgang en lopende initiatieven worden gedeeld. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle stakeholders en geïnteresseerden in de thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling.

Zowel IZA-partners als niet-IZA partners zijn van harte welkom. Naast het delen van informatie wordt er ook input opgehaald over zaken die de deelnemers bezighouden. Op maandag 16 december jl. vond, hybride, de laatste kwartaalbijeenkomst van dit jaar plaats. Dit keer waren we te gast bij de Patiëntenfederatie Nederland in Utrecht.

Terugblik Bestuurlijk Overleg IZA 9 december  

De afgelopen periode hebben de IZA-partijen met elkaar geconcludeerd dat we de komende jaren door willen én moeten met de beweging van zorg naar gezondheid, en dus met de uitvoering van de bestaande IZA-afspraken. Zoals aangekondigd in het Regeerprogramma wil het kabinet het bestaande zorgakkoord verbreden, intensiveren en concretiseren, waarbij gelijkwaardigere toegang tot zorg en welzijn en het afwenden van het arbeidsmarkttekort centraal staan. Daarnaast zijn er in de mid-term review (MTR) van het IZA  aanbevelingen gedaan om de IZA-beweging te versterken.

Tijdens het Bestuurlijk Overleg IZA op 9 december is gesproken over aanvullende IZA- afspraken die hiervoor nodig zijn. Voor de thematafel Digitalisering en gegevensuitwisseling hebben we met elkaar uitgesproken dat de bestaande afspraken op alle vier de deeldoelstellingen nog passend zijn en we daar met z’n allen achter staan. Waar nodig en wenselijk worden deze afspraken nader geconcretiseerd en de inzet erop geÏntensiveerd. Ook wordt er gewerkt aan een afspraak om voor gegevensuitwisseling meer focus te leggen op de implementatie.

Resultaten & voortgang

De afspraken die vallen onder de thematafel Digitalisering en Gegevensuitwisseling zijn onderverdeeld in vier werkgroepen: Secundair datagebruik, Digitale en hybride zorg, PGO en Gegevensuitwisseling. Tijdens de bijeenkomst deelden de werkgroepen de voortgang en/of werd een specifiek initiatief toegelicht.

Digitale en hybride Zorg: behandeling middels digitale EMDR bewezen effectief in de GGZ

EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization Reprocessing, is een therapievorm die wordt ingezet voor het verwerken van trauma's. Tijdens een EMDR-behandeling helpt een behandelaar de emotionele lading van een ingrijpende herinnering te verminderen. Annette Zoete van Digizo.nu presenteerde onderzoek waaruit blijkt dat digitale EMDR bijdraagt aan betere toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De toetsing van de toepassingen die ingezet kunnen worden voor dit proces en de waardebepaling van dit proces is positief geëvalueerd. De eindrapportage is inmiddels afgerond en de digitale EMDR-behandeling in de GGZ, zal naar verwachting op 20 januari 2025 aan de ‘Pas toe-lijst’ van Digizo.nu worden toegevoegd. Zodra dit gebeurt, wordt de link naar het rapport via Digizo.nu beschikbaar gesteld. Publicatie op de ‘Pas toe-lijst’ betekent dat zorgaanbieders actief gestimuleerd worden om de digitale EMDR-behandeling te gebruiken in de praktijk en dat systeempartijen, waaronder de zorgverzekeraars, aan de slag gaan met knelpunten voor opschaling.

Annette benadrukte dat de succesvolle samenwerking tussen de verschillende IZA-partijen, MIND en het NIP een cruciale rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van dit rapport.

Gegevensuitwisseling: Basisgegevensset Zorg Designathons zorgen voor een betere functionaliteit in de praktijk

Nictiz heeft een informatiestandaard ontwikkeld voor de uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg (BGZ) tussen instellingen die medisch-specialistische zorg verlenen. Peter den Hollander, orthopedisch chirurg en CMIO van Haaglanden Medisch Centrum, licht toe dat de huidige gebruiksvriendelijkheid van de BGZ-uitwisseling onvoldoende is om artsen goed te ondersteunen.

Om deze kloof te overbruggen, zijn er via zes Designathons stappen gezet om te komen tot een technisch goed functionerende, logische en gebruiksvriendelijke uitwisseling van de BGZ binnen de EPD’s. Medisch specialisten, CMIO’s, leveranciers en Nictiz werken hierin samen om de functionele eisen voor implementatie en gebruiksvriendelijkheid te definiëren. Deze afspraken zijn vervolgens vastgelegd in een Programma van Eisen (PvE). Dergelijke designatons blijken een effectieve manier te zijn om de brug te slaan tussen techniek en toepassing in de praktijk.

PGO: Goed geïnformeerde en gezondheidsbewuste patiënten leiden tot hogere kwaliteit van zorg en verlaging van kosten en werkdruk
Wist je dat elke euro die je investeert in zelfregie bijna vijf euro oplevert? En dat online inzage zorgt voor completere, begrijpelijkere en actuelere dossiers? En dus voor patiënt en zorgverlener meerwaarde heeft.

Goed geïnformeerde en gezondheidsbewuste patiënten dragen aantoonbaar bij aan een hogere kwaliteit van zorg, terwijl ze tegelijkertijd de werkdruk en kosten in de zorg helpen verlagen. Hier is veel wetenschappelijk bewijs voor. Bart Brandenburg van het ministerie van VWS illustreerde dit met verschillende goed onderbouwde praktijkvoorbeelden uit de zorgsector, waarin de voordelen op deze drie punten duidelijk naar voren kwamen. Daarnaast gaf hij inzicht in de plannen die VWS en MedMij de komende jaren willen realiseren.

Digitale en Hybride Zorg: Helpdesk Digitale Zorg

Digitale zorg biedt veel kansen, maar goede begeleiding en ondersteuning zijn cruciaal. Meer dan 4 miljoen mensen hebben moeite met het gebruik van digitale zorgtoepassingen, wat een ongewenste situatie is. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan deelnemen? Met deze vraag opende Alexander de Jong van de Stichting Helpdesk Digitale Zorg zijn presentatie. De Helpdesk Digitale Zorg biedt uitkomst: zorginstellingen die hierbij zijn aangesloten kunnen hun patiënten doorverwijzen naar de website voor praktische hulp en oplossingen. Steeds vaker helpen zij ook zorgprofessionals bij het gebruik van digitale zorg.

Afsluiting

De bijeenkomst werd afgesloten door presentaties van Nicole Somsen van het Vliegwiel en Marcel Heldoorn van de Patiëntenfederatie. Nicole gaf een toelichting op hoe het Vliegwiel digitale en hybride zorg helpt opschalen en versnellen. Marcel gaf inzicht in de visie, de doelen, organisatie, werkwijze en producten en diensten van de Patiëntenfederatie.

Volgende kwartaalbijeenkomst

Op donderdag 27 maart 2025 vindt de volgende (digitale) kwartaalbijeenkomst plaats. Ben je geïnteresseerd in de voortgang van de thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling? Dan ben je van harte welkom om aan te sluiten bij onze volgende kwartaalbijeenkomst. Heb je hiervoor nog geen uitnodiging ontvangen, wil je graag meer horen over een bepaald onderwerp of zelf iets delen? Stuur dan een mail naar di-iza@minvws.nl.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over bovenstaande onderwerpen stuur je een mail naar di-iza@minvws.nl.


Over de IZA- thematafel Digitalisering en Gegevensuitwisseling
De zorg staat steeds meer onder druk en daarom is het belangrijk om ook de digitalisering en informatievoorziening te herzien. Op die manier kunnen we nu en in de toekomst zorg blijven bieden die van goede kwaliteit is, toegankelijk en betaalbaar. Vorig jaar heeft het kabinet hierover afspraken gemaakt met zorgpartijen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Binnen verschillende thematafels, waarin de 14 zorgpartijen die het IZA hebben ondertekend zijn vertegenwoordigd, zijn de afspraken omgezet in concrete doelstellingen en acties. Een essentiële randvoorwaarde om de andere doelen uit het IZA te kunnen behalen is het goed en veilig kunnen delen van informatie, in het gehele netwerk van zorgprofessionals en van de patiënt/client. De thematafel Digitalisering & Gegevensuitwisseling richt zich dan ook op het behalen van vier doelstellingen:

  • Elektronische gegevensuitwisseling is de standaard in de zorg
  • Inwoners van Nederland hebben in 2025 digitaal toegang tot en de beschikking over hun eigen zorggegevens
  • Om de zorg toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar te houden is transformatie nodig naar hybride zorg
  • Data wordt digitaal, eenduidig en gestandaardiseerd geregistreerd in het zorgproces en beschikbaar gesteld voor diverse secundaire doelen.