Gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma beschikbaar via MijnRIVM en in PGO’s
Vanaf 20 november zijn gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma beschikbaar via het cliëntenportaal van het RIVM, MijnRIVM, en in vijf hiervoor gekwalificeerde persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). De coronaprikken en HPV-vaccinaties van 16- en 17-jarigen zijn al vanaf april via deze kanalen beschikbaar.
Wat is een PGO?
Een PGO is een app of website waar burgers veilig en kosteloos gegevens over hun gezondheid kunnen ophalen die bij verschillende zorgaanbieders zijn opgeslagen. Om een PGO te kunnen gebruiken moet iemand minimaal 16 jaar zijn. Inloggen gaat met DigiD en het ophalen van gegevens gebeurt veilig via het MedMij-afsprakenstelsel. In een PGO brengt de burger gegevens over de eigen gezondheid overzichtelijk op één plek bij elkaar.
Steeds meer gegevens in PGO’s
De overheid vindt het belangrijk dat alle inwoners van Nederland inzicht hebben in de gegevens over hun gezondheid en zorg. Daarom maakt de overheid het voor burgers mogelijk om gezondheidsgegevens die over hen bij de overheid bekend zijn op te halen in hun PGO (mits de persoon daarvoor toestemming heeft gegeven). Het is nu mogelijk om coronaprikken en de vaccinaties uit Rijksvaccinatieprogramma op te halen in een PGO.
MijnRIVM
Behalve in PGO's zijn de vaccinatiegegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma ook in te zien via het RIVM-portaal MijnRIVM. De gegevens zijn beschikbaar van inwoners van Nederland die in 1992 of later geboren zijn. Inwoners die voor 1992 zijn geboren kunnen een overzicht van hun vaccinatiegegevens aanvragen via Overzicht van vaccinaties opvragen | Rijksvaccinatieprogramma.nl. Om de vaccinatiegegevens te bekijken, loggen burgers eenvoudig en veilig in met DigiD. Voor het bekijken van de vaccinatiegegevens van een kind, is het nodig dat ouders of voogd voor het kind een eigen DigiD aanvragen.
Als een burger bezwaar heeft gemaakt om de vaccinatiegegevens met het RIVM te delen, zijn deze gegevens niet in te zien in MijnRIVM. Bij het geven van vaccinaties wordt vanaf 1 januari 2022 de toestemming elektronisch vastgelegd in het digitale dossier van de jeugdgezondheidszorg (JGZ).
Op weg naar een goedgevulde PGO
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en veel partijen uit de zorg afgesproken dat elke burger die dat wil eind 2025 een goedgevulde PGO moet hebben. Inmiddels kan een burger met een PGO bijvoorbeeld al gegevens ophalen bij de huisarts en het ziekenhuis. Daar komen nu de gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma bij. Het uiteindelijke doel is dat mensen al hun vaccinatiegegevens in een PGO kunnen ophalen, zoals reizigersvaccinaties en vaccinatiegegevens van huisartsen (zoals de griepprik) en arbodiensten. Op termijn komen hier ook gezondheidsgegevens van andere sectoren bij zoals geboortezorg en mondzorg.
Meer weten?
Bezoek dan de PGO-pagina of ga naar www.PGO.nl. Wil je weten hoe je vaccinatiegegevens in een PGO kunt ophalen? Ga dan naar de pagina pgo.nl/vaccinaties. Hulp bij het aanmaken van een PGO krijg je via het PGO-informatiepunt. Zij zijn ook bereikbaar via e-mail: pgo@helpdeskdigitalezorg.nl of telefonisch: 085 30 34 959. Informatie over MijnRIVM vind je op mijn.rivm.nl.