VWS brengt advies uit over eenheid van taal in de zorg: ‘We gaan van praten naar doen’

Het is belangrijk dat iedereen in de zorg dezelfde taal spreekt. Dat voorkomt misverstanden en verlaagt administratieve lasten. Om eenheid van taal in de zorg een stap dichterbij te brengen, heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een uitgebreid advies hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. VWS bestendigt daarin de keuze voor de standaard SNOMED CT voor het vastleggen van medische informatie. En het ministerie gaat in op de stappen die nodig zijn om standaardisatie van gegevens in de zorg te realiseren.

Wat is SNOMED CT en wat zijn de voordelen ervan?

SNOMED CT is een soort groot medisch woordenboek waarin eenduidige zorg- en gezondheidstermen aan codes worden gekoppeld. Als alle zorgaanbieders dit woordenboek bij het vastleggen en delen van informatie gebruiken, heeft dat veel voordelen. De informatie-uitwisseling wordt makkelijker. Doordat er geen informatie meer verloren gaat en er geen informatie meer hoeft te worden overgetypt, gaan administratieve lasten omlaag en worden er minder fouten gemaakt. En goede, gestandaardiseerde informatie maakt het mogelijk om effectief gebruik te maken van AI-toepassingen die zorgverlener en patiënt ondersteunen.

In Nederland sturen we daarom aan op het gebruik van SNOMED CT voor het vastleggen van medische informatie. Dat doen we in meerdere sectoren van de gezondheidszorg. Want patiënten krijgen tegenwoordig vaak zorg in een netwerk van verschillende zorgaanbieders, met vaak hun eigen systemen.

Focus op zes sectoren

VWS wijst in het advies zes sectoren aan die in elk geval aan de slag moeten. In deze sectoren wordt de meeste informatie vastgelegd die relevant is voor uitwisseling in het zorgnetwerk.

Het gaat hierbij om:

  • de Medisch Specialistische Zorg (MSZ)
  • de Huisartsenzorg (HA)
  • de Paramedische Zorg (fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie, diëtetiek, optometrie en huidtherapie)
  • de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
  • de Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
  • de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)

VWS neemt het advies voor focus op deze zes sectoren over, door bij deze sectoren aan te sturen op implementatie. Andere sectoren kunnen hierbij vrij aansluiten. Het is enorm belangrijk dat eenheid van taal zorgbreed wordt geregeld. Voor betere zorg en meer tijd voor de patiënt.

Meer weten?

Bekijk hier het volledige advies: ‘Implementatiestrategie SNOMED CT in gebruik bij Nederlandse zorgaanbieders'.

Of ga naar onze pagina over eenheid van taal en techniek voor meer informatie.