Vaccinaties uit Rijksvaccinatieprogramma op te halen in een PGO

De verwachting is dat nog dit jaar alle gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn op te halen in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Dat heeft Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fleur Agema, in antwoord op schriftelijke Kamervragen laten weten.

De overheid wil dat alle inwoners van Nederland inzicht hebben in over hen vastgelegde ‘publieke gezondheidsgegevens’. Dat zijn gezondheidsgegevens die bekend zijn bij de overheid, zoals gegevens over coronaprikken en vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Een deel van de vaccinatiegegevens kan ook al in een PGO worden opgehaald: in vier PGO’s zijn gegevens op te halen over coronaprikken en HPV-vaccinaties van 16- en 17-jarigen. In de loop van dit jaar komen daar dus naar verwachting de vaccinatiegegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma bij.

Minister Agema: ‘Naast de COVID-19-vaccinatiegegevens zijn inmiddels ook de HPV-vaccinaties voor 16- en 17-jarigen inzichtelijk via het burgerportaal van het RIVM en de PGO’s. Zowel het burgerportaal als de PGO’s zullen de komende tijd stap voor stap worden uitgebreid met andere vaccinatiegegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma, die vanuit het RIVM worden ontsloten. Inzage van deze gegevens zal vanaf november 2024 mogelijk zijn. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat deze planning zou moeten worden bijgesteld.’

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RIVM, Sander Koning

Overige vaccinatiegegevens

Uiteindelijk moeten mensen al hun vaccinatiegegevens in een PGO kunnen ophalen. Daarover zegt de minister: ‘De vervolgstap is om te bezien of ook vaccinatiegegevens van andere bronnen dan het RIVM, zoals reizigersvaccinaties en vaccinatiegegevens van huisartsen en arbodiensten, kunnen worden ontsloten naar de PGO’s. Een precieze planning hiervoor is niet te geven, omdat de haalbaarheid afhankelijk is van veel factoren en verschillende betrokken partijen.’

Meer weten?

Een PGO is een app of een website waar mensen veilig en gratis gegevens over de eigen gezondheid kunnen opvragen bij verschillende zorgverleners. Dit volledige overzicht geeft mensen meer grip op hun gezondheid.

Wil je meer weten over PGO’s? Ga dan naar onze webpagina over PGO’s of naar www.PGO.nl. Voor vragen kun je terecht bij het PGO-informatiepunt, via pgo@helpdeskdigitalezorg.nl of 085 30 34 959.